Bitcoin Mining Difficulty Set voor nieuwe All-Time High. Wat komt er nu?

De machines van de mijnwerkers lijken aan te staan en hard aan het werk te zijn nu de mijnbouw van Bitcoin (BTC) op het punt staat moeilijker te worden – het bereiken van een gloednieuw record, waardoor de operationele kosten voor het ontginnen van de munt stijgen. Twee spelers uit de industrie wogen mee over wat er nu zou kunnen gebeuren.

De moeilijkheidsgraad van de Bitcoin-mijnbouw, die aangeeft hoe moeilijk het is om te concurreren voor de mijnbouwbeloningen, staat op het punt twee mijlpalen te bereiken: een recordhoogte, en het betreden van het nooit eerder geziene 17 T-gebied.

Als de huidige schattingen van het mijnbouwbeleid van BTC.com uitkomen, zal de mijnbouwpercentage in iets minder dan drie dagen met 8,92% stijgen – deze keer wordt de 16 tongrens volledig overgeslagen, en wordt de 17,19 ton bereikt.

Dit volgt op een ongewijzigde moeilijkheidsgraad tijdens de vorige aanpassing, en de hoogste sprong in twee jaar die midden juni werd opgetekend, die zelf werd voorafgegaan door de achtste hoogste daling.

De laatste keer dat de moeilijkheidsgraad boven de 16 T lag was begin mei, voor de derde Bitcoin halvering. Maar het vorige record was al eerder, begin maart van dit jaar, met 16,55 T.

De prijs van de bitcoin is stabiel gebleven op het lagere niveau van USD 9.000, waardoor er de laatste tijd geen grote schommelingen zijn geweest. Op het moment van schrijven (13:26 UTC) wisselt de munt van eigenaar bij USD 9.228, na een daling van iets meer dan 2% in 24 uur en een appreciatie van minder dan 1% in een week. De prijs daalt met 6% in een maand en 21% in een jaar.

De moeilijkheidsgraad van Bitcoin wordt elke twee weken aangepast (elke 2016 blokken, om precies te zijn) om de normale bloktijd van 10 minuten te behouden. Sinds 30 juni was het onder de 10 minuten en gisteren is het onder de 9 minuten gezakt.

De strijd van de generaties

Inmiddels is ook de rekenkracht van het netwerk, bekend als hashrate, toegenomen. Sinds de vorige moeilijkheidsaanpassing op 30 juni is hashrate (7-daags voortschrijdend gemiddelde) bijna 7% gestegen.

Besprekend groeiend hasjraat de laatste tijd, terwijl de activiteit in de markt daalde, zei Tim Rainey, de Belangrijkste Financiële Ambtenaar van de Generatie van Greenidge, de in New York-Gebaseerde volledig volgzame cryptocurrency mijnen-elektriciteitscentrale hybride, dat de reden achter dit hoofdzakelijk nieuwere-generatiemachines is die online van pre-orden komen, die een paar maanden geleden werden geplaatst.

„Deze nieuwere [generatie] machines pakken in hogere hashrate per machine dan hun vorige generatie,“ vertelde Rainey Cryptonews.com. „Dit verschil is twee keer zo groot bij marktleidende Antminer machines van Bitmain, waar Antminer S19 twee keer zo veel hashrate heeft als zijn voorganger Antminer S17. Bovendien hebben grotere bulkbestellingen van datacenters op industriële schaal, die hun oudere machinemodellen hebben uitgedraaid, dit proces gekatalyseerd„.

Ondertussen schat BTC.TOP, een Bitcoin mijnbouwpool en mijndienstverlener, dat geen significant percentage van de mijnbouwmachines gedwongen zou worden om in China te sluiten, wat ongeveer 70% van de totale hashrate is, vertelde de oprichter en CEO van de pool, Jiang Zhuoer, aan Cryptonews.com.

Ervaren mijnwerkers op industriële schaal blijven op winstgevende wijze mijnen maken met de uiterst populaire Antminer S9 van de oude generatie na firmware-aanpassingen die de efficiëntie verhogen om aan hun bedrijfsmodellen te voldoen. Zij zouden dit blijven doen na de aanstaande moeilijkheidsaanpassing,“ bovengenoemde Zhuoer.

Als voorbeeld gaf hij een Antminer S9-mijnwerker die een vermogensrendement van 92J/TH heeft, waarbij hij verklaarde dat „met een Asic-boost-ingebouwde programmatuur en na onderblokkering deze in werking kan worden gesteld bij 78J/TH“. Zelfs als de prestaties van de machine in de loop van de tijd zijn verslechterd, kan hij nog steeds op zijn minst een rendement van 85J/TH halen. Dat voldoet misschien niet aan het bedrijfsmodel van sommige datacenters gezien hun elektriciteitskosten, maar ze kunnen dergelijke machines doorverkopen aan datacenters op industriële schaal, zoals BTC.TOP’s, die toegang hebben tot goedkopere elektriciteit.

BTC.TOP verwacht ook niet dat de hashrate deze zomer veel zal veranderen. Volgens Zhuoer zijn daar twee belangrijke redenen voor:

  1. De meeste datacenters hebben al de oudere generatie mijnbouwmachines die niet meer aan hun rentabiliteitseisen konden voldoen, verkocht of losgekoppeld. De doorverkochte machines werken al in datacenters die tot het einde van de zomer winstgevend met hen zullen blijven ontginnen;
  2. Het aanbod van de laatste generatie mijnwerkers is beperkt. Bitmain, dat het grootste deel van het wereldwijde marktaandeel voor zijn rekening neemt, wordt tot het einde van dit jaar uit de mijnwerkers van de laatste generatie verkocht. MicroBT, dat het op één na grootste marktaandeel heeft, is uitverkocht tot november, terwijl de laatste generatie mijnwerkers voor december nog niet beschikbaar is. Een van de redenen voor deze leveringscrisis kan zijn dat Bitmain en Kanaän, de op twee na grootste mijnwerker naar marktaandeel, nog steeds in de problemen zitten.

Verkopen of hodleren?

Een andere belangrijke vraag is of mijnwerkers de komende weken meer of minder Bitcoin Profit op de markt zullen brengen. Rainey verklaarde dat deze moeilijkheidsaanpassing weinig invloed zal hebben op de strategie van de mijnbouwdatacenters op institutionele schaal. Ze „maken gebruik van financiële prognoses en risicoanalyses voor een betere planning“ en „zullen de strategie die zij het beste achten voor hun bedrijf blijven uitvoeren“.

„Mijnwerkers in de marge zullen beslissingen nemen om meer van hun BTC te liquideren om rekeningen te betalen, of hun oude-generatie machines stilleggen in de hoop op een ommekeer in de volgende moeilijkheidsaanpassing,“ zei Rainey.

De ,,generatie Greenidge gelooft dat de prijs van BTC zal toenemen, zodat hodl zij ,,een klein gedeelte“ van hun mijnbouwbeloningen, zei de CFO. Maar het bedrijf blijft de meerderheid van BTC liquideren dat zij ontginnen, Rainey zei, toevoegend dat zij verschillend van andere mijnbouwverrichtingen ,,zijn in die zin dat wij optionaliteit hebben in hoe wij opbrengst van de macht produceren die wij binnenshuis produceren, zodat wanneer wij het dagelijkse besluit nemen aan mijn versus macht aan het net verkopen, willen wij ervoor zorgen dat de economie die wij omhoog gelijke zo dicht mogelijk aan de besluitvorming“ hebben gevangen.

De CEO van BTC.TOP zei ook dat ze „altijd zo veel mogelijk cryptocurrency ontginnen en alleen het bedrag verkopen dat nodig is om onze bedrijfskosten te dekken“. Ze maken vaak gebruik van een deel van de crypto-bedrijven om te lenen van crypto-lenende instellingen, zei Zhuoer. „Terwijl de meeste mijnwerkers maar liefst 65% van hun crypto onderpand lenen, houden we dit percentage rond de 35% om het risico laag te houden.“

Per ByteTree, hebben mijnwerkers de laatste tijd meer gegenereerde BTC in hun bezit dan ze uitgaven. In de afgelopen week hebben ze BTC 6.950 gegenereerd en BTC 6.319 uitgegeven.